Teokset ja tekijät
Senaatintori
Casa Magica: Emergence
Emergence on Casa Magica -parivaljakon suunnittelema suurimuotoinen videoprojisointi. Teoksessa Tuomiokirkko näyttäytyy mytologisena kohtana meren ja taivaan välissä. Kautta historian pilvet ja meren vaahto ovat sisältäneet mystiikkaa, jota ihmisen mielikuvitus on ruokkinut. Emergence ("Ilmaantuminen") tuo esiin näitä näkyjä taiteilijoiden silmin, yhdistettynä teosta varten toteutettuun äänimaailmaan. Teoksen kokonaispituus on hieman alle 10 minuuttia. Teos toistuu non-stop.
Casa Magica on Friedrich Försterin ja Sabine Weißingerin muodostama kollektiivi, joka on toteuttanut suurimuotoisia video- ja valoteoksia eri puolilla maailmaa jo lähes 20 vuoden ajan. Casa Magican työt löytävät muotonsa rakennuksen tai kaupunkitilan ilmeestä, historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Keskeinen elementti töissä on usein suurikokoinen projisointi, jossa kuva heijastetaan tarkasti rakennusten seinäpinnoille, kaikki yksityiskohdat huomioiden.
Casa Magican töissä kaupunkitila voi pimeänä vuorokaudenaikana kokea täydellisen muodonmuutoksen. Töihin liittyy usein myös animaatiojaksoja ja teokseen synkronoitua musiikkia, joskus myös esittävää taidetta.
Emergency-teoksessa Casa Magicaa inspiroi meren läheisyys ja Tuomiokirkon sijainti lähellä merta, torikansan yläpuolella paikkana, jossa "pilvet ja meren vaahto sekoittuvat toisiinsa". Emergence on Lux Helsinki -tilausteos.
Kiasman piha
Tuliryhmä Etna: Kehrä
Kehrä on hetken hiljaiseloa viettäneen Tuliryhmä Etnan uusi teos, jossa keskeisenä ideana on tulen ja valon kohtaaminen. Nina Wathénin ohjaama, pienistä episodeista muodostuva esitys vangitsee katsojan tulen liikkeeseen, kuvioihin, koreografian leikkiin ja saa katsojan unohtamaan hetkeksi muun maailman menon. Raikas, visuaalinen musiikki ja lavastuksen valot tuovat tulen maailmaan uuden, mielenkiintoisen ulottuvuuden.
Esitykset Kiasman pihan nurmikkoalueella 4.–8.1. joka päivä klo 18.30 ja 19.30.
Etna on vuosituhannen vaihteessa perustettu tuliryhmä, joka on esiintynyt mm. Valon Voimat -kaupunkitapahtumassa sekä useilla eri festivaaleilla ympäri Suomea sekä Venäjällä ja Virossa. Ryhmällä on monista tuliryhmistä poiketen erillinen ohjaaja, perustajajäsen, Nina Wathén, jonka erikoisalaa on katuteatteri- ja ulkoilmaesitykset. Tänä vuonna mukana ovat tulitaiteilijat Helinä Kuusela, Elina Putkinen, Henni Siltaniemi ja Maria Sintonen. Joonas Tikkasen lavastuksellinen valosuunnittelu tuo tulen maailmaan uuden ulottuvuuden, pukusuunnittelusta vastaa Heini Lambert ja kokonaisuuden täydentää nuoren Leevi Kekonin teokseen säveltämä musiikki.
Etnan haluaa tuoda tuliesityksillään nykymaailmaan urbaania leiritulen lämpöä. Tuli on läpi vuosituhansien ollut ihmiseen vahvasti vaikuttava elementti, joka parhaimmillaan lämmittää, rauhoittaa, puhdistaa ja parantaa.
Kiasma
Heikki Paasonen & Jani-Matti Salo: Linear Array
Linear Array on Heikki Paasosen ja Jani-Matti Salon tilallinen valoteos. Sadat loistevalaisimet monistuvat Kiasman ja osittain myös Sanomatalon julkisivuun korostaen arkkitehtuurisia rytmejä ja muotoja. Teoksen valaisimet ovat kierrätysmateriaalia.
Kansalaistori
Jenni Kääriäinen: Sodium Sun
Jenni Kääriäisen teos rakentuu pienpainenatrium valaisimista, jotka on poistettu Turunväylältä, Helsinki–Espoo-alueelta. Nämä tehopakkaukset on korvattu hiljattain uudella teknologialla. Vanhoista pienpainenatrium-valaisimista syntyy Helsingin keskustaan tutun värinen yötaivaan aurinko. Teokseen liittyvästä sävellyksestä vastaa Aake Otsala. Valoinstallaatio on Lux Helsingin tilausteos.
Jenni Kääriäinen on Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitokselta valmistunut teatteritaiteen maisteri. Hän on toiminut suunnittelijana Suomessa ja muualla Euroopassa niin taidetuotantojen kuin korkean profiilin kaupallisten tuotantojen parissa. Valo tarkoittaa Kääriäiselle kaikkea, mikä tekee ympäristön näkyväksi ja aiheuttaa siinä muutoksia.
Sodium Sun-teoksen innoittajana on hetki, jolloin aurinko laskee ja sähköinen "natriumaurinko" valaisee kaupungin. Se on ollut visuaalinen kokemus, jonka äärelle hän haluaa pysäyttää myös katsojan.
Oranssit pienpainenatriumlamput ja niiden seepiainen valo ovat ehtineet piirtyä jo usean sukupolven verkkokalvoille. Lamppujen poistuminen käytöstä on esimerkki siitä, miten teknologia uudistuessaan muuttaa elinympäristöämme. Ympäristön ja ympäristövalaistuksen muutos ovat tällä hetkellä erityisen ajankohtaisia – ja siksi Sodium Sun oli tehtävä nyt.
Valoteoksen suunnittelun ja toteutuksen yhteydessä syntyy myös dokumenttimateriaalia katulamppujen matkasta Turunväylältä valotaiteeksi.
Baana
Mika Haaranen: Kiven muisti
Mika Haarasen teoksessa valonauha seuraa Baanan "portin" graniittijärkäleiden muotoja tuoden kivisillan julkisivun pintojen ja graniitti-arkkitehtuurin esille yllättävällä tavalla.
Mika Haaranen on valosuunnittelija-lavastaja ja valokuvaaja, joka on suunnitellut useiden esitysten ja tapahtumien valomaailman. Haarasen suunnittelemien valaistusten kirjo ulottuu teatterista ja musikaalista nykytanssiin, konsertteihin ja elokuvaan.
Kiven muistin idea on syntynyt kiven monista muodoista, kaupungissa näkyvistä graniitti-, marmori-, betoni- ja tiilipinnoista. Teoksen paikaksi valikoitui Baanan pää arkisen huomion perusteella: kivisillan rouhea pinta ansaitsee tulla esille.
Teoksen suunnitteluun vaikuttivat paikan sijainti ydinkeskustassa ja olosuhteet, kivisen tunnelin pää vuoden pimeimpänä aikana. Sinne pitää tuoda valo, joka on Haaraselle liikkellepaneva voima.
Baana
Dan Shorten: Reveal
Lontoolainen mediataiteilija ja videoprojisoinnin kansainvälisesti tunnettu osaaja tuo Baanalle interaktiivisen teoksen, jonka projisoinnit reagoivat yleisöön liikkeen-tunnistusjärjestelmän avulla. Teokseen sävelletty ääni ja musiikki ovat mukana rakentamassa uutta kiehtovaa ympäristöä. Teoksen tuotannossa on ollut mukana myös Anomic Multimedia -teatteri. Reveal on tilaustyö Lux Helsingille.
Dan Shorten on monipuolinen taiteilija, suunnittelija, tutkija ja esitelmöitsijä. Valon avulla hän kyseenalaistaa, hälventää ennakkoluuloja ja ravistelee perinteisiä näkökulmia näyttämällä visuaalisen kulttuurin hallitseman reaalimaailman "uudessa valossa".
Reveal on vuorovaikutteinen ja osallistava videoinstallaatio, jossa yleisö voi vaikuttaa ympäristöönsä "paljastamalla" arkitilaan piilotettuja mahdollisuuksia. Teosta varten sävelletty musiikki ja äänisuunnittelu ovat mukana rakentamassa uutta kiehtovaa ympäristöä.
Tekniikkoina teoksessa on käytetty käsin piirrettyä kuvaa ja digitaalista animaatiota, jossa hyödynnetään Isadora-ohjelmiston tarjoamia mahdollisuuksia siirtää katsojien liike projisoitavaan videokuvaan.
Reveal hyödyntää nykykulttuurin, digitaalisen taiteen ja graafisen suunnittelun trendejä. Työllään Shorten haluaa korostaa yksilöllisyyden merkitystä esteettisesti homogenisoituvassa maailmassa.
Galleria Nunes
Nicolas Jargic: Neljä teosta
Galleria Nuneksessa ovat esillä ranskalais-serbialaisen taitelija Nicolas Jargicin teokset Zona cenke, Izlaz, Crnizeka ja TVillusion. Teokset johdattelevat katsojan valon ja videon avulla todellisen maailman rajamaille, illuusion ja optisten harhojen äärelle. Ne todistavat kuvan voimasta ja perspektiivien rajoittuneisuudesta. Teokset ovat aikaisemmin olleet esillä mm. Lyonissa.
Hakasalmen huvila
Twinsen Ho: Little Spirits
Hong Kongilainen Twinsen Ho toteuttaa vanhan kivihuvilan julkisivulle ja sisäpihalle yllättävän arkkitehtuurisen valoteoksen uudella led-teknologialla. Aasialaisen metropolin visuaalisesta maailmasta tuleva nuori suunnittelija luo Lux Helsingin tilausteoksellaan erikoisen kulttuurillisen elämyksen.
Twinsenin teoksia ja valaistuksia on toteutettu kolmessa maanosassa. Twinsen on opiskellut myös Teatterikorkeakoulussa vaihto-oppilaana talvella 2004. Puolivuotinen pimeä ja kelmeässä keinovalossa vietetty kausi herätti Ho:ssa halun tuoda tällä teoksella väriä Helsingin talveen.
Valo on Twinsenille abstrakti ilmaisukeino, jota hän haluaa käyttää yksinkertaisesti luomaan uutta ympäristöä ja tunnelmaa – ja tuottamaan katsojille iloa.
Little Spirits on syntynyt Twinsenin Tampereelta kirpputorilta löytämän Suuren Tonttukirjan innoittamana. Valoteos korostaa Hakasalmen huvilan arkkitehtuurin yksityiskohtia, mutta pyrkii samalla luomaan puiden ja vanhan kiviaidan ympäröimälle huvilalle ja sen pihalle satumaisen tunnelman. (Ehkäpä huvilan ympärillä asuu oikeastikin tonttuja...)
Teos toteutetaan mm. led-valoilla, jotka käyttävät tuulienergiaa. Twinsenin mielestä teoksen luonne edellyttää luontoystävällisiä ratkaisuja, joiden käytön hän toivoisi lisääntyvän yleisemminkin.
Hesperian puisto
Useita tekijöitä: Lantern Park
Viime vuonna yleisöä ihastuttanut lyhtypuisto toteutetaan jälleen yhteistyönä Aalto-yliopiston, Teatterikorkeaoulun ja Metropolian opiskelijoiden kanssa. Lyhtyjä ovat taide- ja muotoilualan opiskelijoiden ohella tehneet myös alan ammattilaiset. Lantern Park on monivuotiseksi tarkoitettu projekti, joka laajenee vuosi vuodelta entistä runsaammaksi valoiloitteluksi. Se ottaa talvisen puiston syleilyynsä illan hämärtyessä, ja myös puiston valaistus muuttuu osaksi tunnelmaa. Puistoa kuratoi taiteilija Kaisa Salmi, joka on tullut tunnetuksi lukuisista valoteoksistaan, visualisoinneistaan sekä ympäristö- ja yhteisötaiteestaan.
Kaisa Salmi on sähköinsinööri, teatteritaiteen maisteri ja taiteen maisteri sekä tohtoriopiskelija Aalto-yliopistossa taiteen laitoksella. Suuri yleisö tuntee hänet valtavista gerberaistallaatioista sekä muovivyörystä Kampin Narinkkatorilla.
Lyhtyjen tekijät: Aalto Timo, Asada Natsumi, Balcerowska Katarzyna, Boit Laura Marie, Buset Elizabeth, Darmstadt Ulrike Silja, De Manuel Lozano Alicia, Delgado De Ita Guillermo, Drevjaný Lukás, Eremenok Anastasiia, Erkamo Eero, Fager Sofia Regina, Haaranen Mika, Häggman Tuuli Maria, Heiniö Mari Johanna, Heinonen Heikki, Hellsten Juho Oskari, Ihanus Mika, Jeromin Deborah, Jun Jong Hoon, Kabrell Ville-Erik, Karjalainen Riikka, Käyhkö Hanna, Kim Jin Hee, Kivimäki Kimmo, Klemelä Kauri, Korn Ronny, Kosonen Inka Tuulia, Kucha Heta & Balac Luca, Kytömäki Saana Elina, Kääriäinen Jenni, Lahdenperä Maria, Lehtinen Laura & Lääveri Piia, Ley Ombline Melisande, Li Fanting, Ljungqvist Heidi-Annica, Magica Reina, Maitani Haruka, Manninen Mateus, Martikainen Milla, Martin Nina, Meronen Marja Helena, Mikami Sakura, Mitchell Mark, Moisseinen Hanneriina, Multanen Sara Kaarina, Mäkinen Topi Petteri, Naritomi Fumika, Niemi Andreas, Nieminen Eero, Okura Mia Suvi-Tuuli, Ong Jee Wee, Pakkala Pyry, Palmu Kristian, Pathirane Sara & Henrik Amberla, Pavone Eugenia Maria, Peirlinck Tina, Pekkala Maikki, Pettersson Hakava Tilla, Pihlaja Joel, Piispanen Harri Henrik, Pulkkinen Eero, Resman Mimmi, Romppanen Olli, Ruohtula Sirje & Suhonen Silva, Saastamoinen Suvi Elisa, Salvesen Alexander, Serocka Marianne, Sirviö Luca, Sugiura Akihiko, Suominen Katariina, Taegen Kia-Maaria, Teerilahti Nina, Timosaari Milka, Tolmunen Miia, Tolonen Ilkka, Tuhkanen Emma, Tuorila Laura, Vapaavuori Nanni, Vartiainen Otso, Veijalainen Anniina, Vetere Jerome Michel, Wakayama Tomoya, Wang Minjia, Yamaguchi Jun, Young Yena, Zhao Yizhou
Oopperan Amfi
Philippe Morvan: Cosmogole
Cosmogole on huikea valo- ja ääni-installaatio, jossa pallomainen keskus ja sitä ympäröivät 60 pallomaista "planeettaa" ja muut yhteensä 1200 valonlähdettä luovat kosmologisen tunnelman, halkaisijaltaan 14-metrisen aurinkokunnan, jossa yleisön mieli saa vapaasti vaeltaa. Teokseen kuuluu myös Shenyan Houn säveltämä äänimaailma. Näytöksiä voi seurata Oopperan Amfin portailta Hesperian puistossa. Teos on aiemmin ollut mukana Lyonin Fête des Lumières -valotapahtumassa 2011.
Philippe Morvan on ranskalainen v. 1964 syntynyt visuaalinen suunnittelija, joka on suorittanut tutkintonsa Brysselin Van Der Kelen Academy'ssa. Hän saavutti mainetta työskennellessään tunnettujen lavastajien, kuten Richard Peduzzin, Jean Hassin, Enzo Frigerion ja J.P.Verzierin kanssa. Morvan on osallistunut myös useisiin elokuvatuontantoihin sekä mm. Cirque du Soleil'n Saltimbanco-kiertueelle.
Nykyisin Morvan on keskittynyt luomaan taide- ja näyttämövalaistuksia kaupunkitiloihin, kuten puistoihin, aukioille ja valofestivaaleille. Hänen kokemuksensa suurissa elokuva-, sirkus- ja teatterituotannoissa on opettanut hänet toimimaan osana yhteisöä, ja monet hänen valoteoksensa ovatkin syntyneet yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja opiskelijoiden kanssa.
Pitkä ja monipuolinen kokemus on luonut Morvanille teknikoista, muusikoista ja graafisista suunnittelijoista koostuvan verkoston, joiden avulla hän sopeuttaa työnsä kulloinkin käytettävissä olevaan tilaan, yllättämään kulloisenkin yleisönsä.
Stadionin torni
Jukka Huitila: Variant Spectrum 2
Viime vuoden tapahtuman maamerkiksi noussut teos tuodaan yleisön pyynnöstä esille uudestaan, uudenlaisena. Teoksen nimessä Variant tarkoittaa monimuotoisuutta, Spectrum kirjoa. Stadionin yhteydessä nimi voidaan suomentaa myös Lajien kirjoksi. Teoksen dramaturgia kulkee perusvärien kautta valkoiseen valoon, joka hajoaa lopuksi värikylläiseen spektriin – sateenkaareen, joka on vanha toivon symboli. Tornin huipulla olevan laser-säde yhdistää Lux Helsingin teokset ja julistaa tapahtumasta koko kaupungille.
Jukka Huitila on teatteritaiteen maisteri , joka on tehnyt valo- ja videosuunnittelijana teoksia julkisiin tiloihin, tapahtumiin ja esittävän taiteen projekteihin. Hänen töilleen tunnusomaista on videokuvan ja valosuunnittelun saumaton yhdistyminen. Visualisointien ja Live Art - taiteen välimaastossa toteutuva työ sisältää skaalan marginaalitasolta massiivisiin toteutuksiin.
Huitilan mukaan vuonna 1938 vihitty Stadion on Helsingin funkis-symbolina loistava kohde valotaiteelle. Se on myös haastava, koska kohde näkyy 360 asteen kulmassa niin lähelle kuin kauas. Teoksen dramaturgian on näyttävä kilometrien päähän, mutta suurten muutosten rinnalle tarvitaan myös läheltä erottuvia yksityiskohtia. Lähdemateriaalina Huitila on käyttänyt atomien emissiospektrejä.
Valoon Huitila suhtautuu laajasti: "Sata prosenttia siitä mitä näemme, on valon ansiota."
Useita paikkoja ydinkeskustassa
Ainu Palmu: Pink Caravan
Pink Caravan vaaleanpunaistaa päivittäin vaihtuvia rakennuksia Helsingin keskustassa. Pinkit hahmot saapuvat paikalle ja tekevät työtään auringonlaskun ajan, kunnes rakennuksen pinkkeys alkaa loistaa. Valmista työtä voi ihailla vain yhden illan, kunnes karavaani valmistautuu taas siirtymään. Ääni, 793 Vanity Fair, täydentää teosta. Pink Caravanin ensimmäinen kohde perjantaina 4.1. on Suomen Kansallisteatteri, toinen kohde lauantaina 5.1. Rautatieasema, kolmas kohde sunnuntaina 6.1. Kaisa-talo, neljäs kohde 7.1. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja viimeinen kohde tiistaina 8.1. on Suomen Pankki. Kohteet on julkaistu vuorollaan edeltävinä iltoina klo 22 facebook- ja internetsivuillamme sekä tapahtumapäivänä Senaatintorin pinkissä info-kontissa. Katsojien kannattaa siis tarkistaa saapumisohjeet vasta samana päivänä, jotta kaikki löytävät karavaanin leiriytymispaikoille.
Ainu-Eliina Palmu on Suomessa ja Lontoossa oppinsa saanut valotaiteilija, joka on suunnitellut lukuisia töitä lavalle, näyttelyihin ja arkkitehtuurisiin kohteisiin.
Pink Caravan on syntynyt Palmun halusta ja ideasta pinkistää kaupunkia – tuoda Helsinkiin iloa ja leikkimieltä. Julkiset, normaalisti viralliset instituutiot muuttuvat vaaleanpunaisiksi ja vastaanottavaisiksi.
Teoksen suunnitteluun ovat vaikuttaneet paitsi tekijän kiinnostus arkkitehtuuriin myös Kevan Shaw:n nuoruudentempaukset, joissa valo vietiin ankeisiin paikkoihin lupaa kysymättä. Pink Caravanin ideaa Ainu Palmu on kehittänyt jo pitkään, kun alun perin Juhlaviikoille tarjottua ajatusta Merihaan valaisemisesta vaaleanpunaiseksi ei voitu toteuttaa.
Valo merkitsee Ainu Palmulle pieniä ihmeitä ja mahdollisuutta kolmiuloitteisuuteen: valo antaa asioille muodon. Valolla voi tehdä maailmaa todeksi ja samalla kommentoida sitä.
Kiskoilla ydinkeskustassa
Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun opiskelijat: Lux ratikka
Valo matkustaa raitiovaunulla.
Kulttuuriratikka saa uuden ilmeen LUX Helsinki valofestivaalin ajaksi. Lux Ratikan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun opiskelijat Meri Ekola, Riikka Karjalainen ja Alexander Salvesen.
Ratikka "tuunataan" liikkuvaksi valoteokseksi, joka nähdään kiskoilla keskustassa festivaalin aikana klo 16-22. Lux ratikka aloittaa liikennöinnin klo 16 Mikonkadun pysäkiltä ja pysähtyy siellä aina kerran tunnissa 10 minuuttia. Matkustajat eivät pääse kyytiin.
Valoilmiö toteutetaan teatterikäyttöön tarkoitetuilla, ohjelmoitavilla LED valonheittimillä, ja niiden energiatehokkuuden vuoksi teoksen virrankulutus on alle 3000W. Suunnittelussa on huomioitu myös liikenneturvallisuus.